fi·nes·se (de; v; meervoud: finesses)
1 bijzonderheid: iets tot in de finesses kennen tot in alle details
Ik ben Annita van de Kraats en ik geef les in grondwerk, longeren, werken aan de hand, liberty, rijden en verbinding maken met je paard. Dressuur voor het paard volgens de klasssieke leer van de grootmeesters. Het rechtrichten van een natuurlijk evenwicht naar een rijkunstig evenwicht. Connectie maken naar een staat van togetherness.
Natuurlijke scheefheid. Veel voorkomende blessures en problemen in het paardenlichaam, komen voort uit de natuurlijke scheefheid van het paard. Het gewicht (en vaak ook de onbalans) van de ruiter op het paard veroorzaakt een versterking van de scheefheid, waardoor er bij het paard pijn en blessures ontstaan. Als ruiter kun je dit voorkomen door je paard op de juiste wijze te trainen/laten bewegen.
Mentale druk. Tevens zien we dat veel paarden mentaal onder zware druk staan. Dit uit zich bijvoorbeeld in nervositeit, aggressie of het zich naar binnen keren. Het goed kunnen ‘lezen’ van je paard is belangrijk in de omgang en training om het paard in lichaam en geest gezond te houden.
Dit leerproces wat je samen doormaakt maakt jou zelf en je paard rijker in geest en lichaam.
Over de Academische Rijkunst. De dressuur uit de tijd van de grootmeesters had voornamelijk tot doel, het paard klaar te maken voor de strijd. Een paard moest zeer fijn zijn aan de hulpen, het was het belangrijkste wapen in de strijd. Een slecht opgeleid paard kon voor de ridder zijn dood betekenen. De opleiding van het ridderpaard duurde zijn hele leven. Deze wijze van opleiden hield in dat het paard zowel linksom als rechtsom even soepel en sterk moest zijn. Tevens was het van belang dat het zwaartepunt van het paard zoveel mogelijk naar achteren werd getraind. Hierdoor ontstond schoudervrijheid bij het paard, waardoor het heel wendbaar en licht in de hand was.
Vandaag de dag hoeven we niet meer de strijd in met een paard, maar de opleiding die de paarden destijds kregen is nog steeds actueel.
Ik ben met het opleiden volgens de leer van de grootmeesters in aanraking gekomen doordat mijn paard Pardoes door veel ziek zijn haar natuurlijke scheefheid enorm had verergerd. Ik had gehoord over rechtrichten en kwam daardoor in contact met de Scademische Rijkunst. Het rechtrichten was op dat moment nog niet zo bekend in Nederland.
Sinds 2007 leid ik Pardoes op volgens deze methode.