Mijn kennismaking met AR / rechtrichten


Mijn kennismaking met rechtrichten begint in 2007. Ik schreef mij in voor een theorie clinic rechtrichten volgens de Academische Rijkunst en was nadien zo enthousiast, dat ik 3 weken later deelnam aan de praktijkclinic.  Sindsdien ben ik een gepassioneerd rechtrichter.

De wijze van trainen sprak mij direct heel erg aan. Eindelijk een trainingsmethode waarbij het paard in zijn waarde werd gelaten. Tot die tijd had ik al zoveel obstakels moeten overwinnen met Pardoes en zoveel mensen, met zoveel adviezen waar ik niets aan had. Eindelijk kon ik iets met haar doen zonder haar onder druk te zetten maar toch met resultaat.

ScanMijn reis begon in 1997. Ik kocht Pardoes als veulen. Ze was snel als water, gereserveerd in haar houding, springen gefokt. Ik wilde haar opleiden in eventing. Ze was een toppaardje met een vader in de springwereld en haar opa wereldberoemd springpaard. Zij zou geen moeite hebben met mijn plannen, maar dat pakte anders uit.  Toch wist ik toen niet dat zij het grootste geschenk was dat ik mij ooit had kunnen wensen.

Van eventing kwam niets terecht.  Haar eigenzinnige, onstuimige en explosieve reacties bracht ons in veel gevaarlijke situaties al vanaf de eerste dag.

Ze was en is een meester in rare ongelukken, waardoor we beiden veel vervelende blessures hebben opgelopen.  Daarbij is ze mentaal en fysiek extreem sensitief . Met een zeer gevoelige spijsvertering  voor parasieten en schimmels, waardoor we vervelende en ook ernstige ziekten hebben moeten overwinnen. Mede dankzij een heel kundige holistisch dierenarts die westerse en oosterse geneeswijzen complementeert en met een strak voer en weidebeleid houden we haar gecontroleerd gezond.

Ondanks alle tegenslag is ze haar eigenzinnige, excentrieke en vriendelijke karakter nooit verloren. Ongelooflijk hoe sterk dit is bij dit paard. Haar respect en aandacht ging naar haar groep, ik moest hard werken om dat respect te verdienen. Ik wilde haar zo graag bereiken, waarom was het bij andere paarden zo eenvoudig en bij haar zo moeilijk. Diverse NH clinics en trainingen leverden niet veel op. Ze bleef mij en anderen omver lopen en naar de wei slepen. Zich lostrekken en al bokkend er vandoor gaan. Ik moest een weg vinden om haar ziel te bereiken.

Na tien moeilijke jaren van vallen en opstaan, had Pardoes door alle ongelukken en pijn in haar buik haar natuurlijke scheefheid extreem verergert en haar linkshandigheid in combinatie met linksgebogenheid maakte het rijden erg ingewikkeld. We gingen op zoek naar hulp en ontdekten de Academische Rijkunst.

Ik maakte progressie met Pardoes en we groeiden meer naar elkaar toe. Maar hoe close onze band ook werd, ik miste toch vooral het innerlijke ‘contact’ met haar, ze voelde afwezig. Na een zoektocht van vele jaren ontdekte ik in 2011 Noora Ehnqvist. Noora was een pupil van Klaus Ferdinand met een speciaal talent voor het doorvoelen van paarden. Met hulp van Noora heb ik Pardoes werkelijk leren vinden. De togetherness  doet ons ontzettend veel goed en het verbetert het werk tevens op het fysieke vlak.

Pardoes is geboren in 1997. En hoewel alle rechtricht theorie heel waardevol is, geniet ik dagelijks het meest van de leerzame academische lessen van mijn keizerin. Professor op alle vlakken in de paarden- en mensenencyclopedie. Ik heb mijzelf in een diepere betekenis leren kennen en bijschaven. Mijn academische leerschool is volop in beweging. Ik had me geen beter, unieker en wijzer paard kunnen wensen. Ik hoop dat we nog hPARDOES3eel veel jaren hebben samen.

Geplaatst in Algemeen, Pardoes.