Horsemanship

Horsemanship is een breed begrip. Er zijn vele masters die de kunst van het omgaan met paarden uitdragen in de verschillende disciplines. En elke master heeft zijn eigen concepten en zienswijzen verweven in de theorie en praktijk.

Concepten  In al deze methoden van omgaan met het paard vind je goede concepten, die je toe kunt passen in de dagelijkse omgang met je paard. De kunst is om te leren van de verschillende methoden en daar voor jezelf en je paard het beste uit te halen.

Proces   Het beste uit jezelf en uit je paard halen, de connectie met je paard verstevigen en verdiepen is een levenslang proces dat niet past binnen een rigide systeem. Het is een continue zoektocht en systemen worden al te snel rigide genoemd, maar zijn ook tot stand gekomen door ervaringen en het toevoegen van verschillende concepten uit andere systemen.

Keuzes maken   De meeste methoden sluiten heel mooi op elkaar aan en daarmee kun je voor jezelf een wheel of mastery creëren. Je zal nooit de perfecte methode vinden om daarmee de meest perfecte band met je paard  te realiseren. Wel kun je zoeken naar het hoogst haalbare in de voor jou best passende omgang met je paard en een keuze maken uit al die verschillende concepten mits ze elkaar aanvullen en niet in tegenspraak zijn met elkaar.

Toepassing   Ik heb voor de omgang met mijn paarden ook een keuze gemaakt uit de diverse concepten en ben ook door trial and error heel veel wijzer geworden. De gecompliceerde uitdagingen waar ik voor stond met Pardoes brachten mij in 2007 bij de Holistisch dierenarts in 2008 in de Academische Rijkunst en in 2011 bij Noora Enhqvist. Dit heeft mij naast mijn eigen ervaring al heel veel gebracht. Maar met Peer is alles weer heel anders, hij profiteert van de kennis die ik tot nu toe heb vergaard, maar hij is niet hetzelfde als Pardoes, daarom volg ik met hem een aangepaste route en misschien ook andere systemen die beter bij hem passen, waaruit ik ook weer zal putten voor Pardoes.

Kortom  Er is geen ‘de beste’ methode, maar wel een methode die ‘het beste’ past en die creëer je zelf.

Geplaatst in Algemeen, Peer.