De kracht van innerpicture innerfeeling

Vandaag had ik een hele bijzondere ervaring met Pardoes.

Ik wilde haar met een innerpicture, innerfeeling, innerpath in dit geval, duidelijk maken dat ze naar mij toe kon lopen via de opening van de wei over de track, om bij de wei te komen waar ik al was.

Pardoes heeft een paar uur per dag een vollere wei nodig in tegenstelling tot Peer en onze twee shetlanders. Ze is wat ouder en komt minder snel aan. Ook heeft ze met haar oudere gebit meer moeite om het korte gras af te grazen.

‘s Morgens loop ik altijd even door de wei en ik maakte Pardoes duidelijk mij te volgen, dat deed ze, echter ze stopte aan het eind van de wei en liep niet verder mee door de opening de track op. We hebben drie naast elkaar liggende weides. Ik liep echter door en ging de naastgelegen vollere wei in en bleef daar een tijdje staan. De waterleiding voor de ton in hun wei zit daar, dus ik draai hem open om de ton vol te laten lopen en intussen probeer ik Pardoes een beeld in te prenten dat ze naar de opening van haar wei moet lopen en dan via de track naar mij toe, zodat ik voor haar de wei open kan doen. Echter ze blijft naar me staan kijken vanaf de andere kant van de draad. Ik doe erg mijn best me op haar te concentreren en het beeld te laten zien, dat ze door de opening van haar wei via de track naar me toe kan lopen.

Ze laat haar hoofd zakken en kijkt van me weg. Ze schuurt haar hoofd aan Peer mijn jongste paard en ze begint langs de draad naar achteren te lopen al kijkend naar de naastliggende wei.

Ondertussen is de ton gevuld met water en ik draai de kraan dicht. Ik verlaat de wei en loop terug over de track naar de wei van Pardoes. Bij de opening blijf ik nog even staan. Pardoes loopt helemaal achterin, maar dan valt het kwartje…

Pardoes bokt en galoppeert keihard op me af. Ik loop alvast een paar meter terug over de track. Ze schiet met een vaart door de opening de track op en komt schouder aan schouder naast me lopen. We lopen samen naar de andere wei en ik laat haar door het hek.

Deze bijzondere ervaring leert me minimaal twee belangrijke dingen. Innerpicture, innerfeeling is een hele krachtige methode om mijn paard iets duidelijk te maken. Ten tweede, als ik probeer iets duidelijk te maken, komt dat niet direct aan. Ze heeft tijd nodig om de betekenis te ontrafelen.

Voor al het nieuwe wat je aanbiedt aan je paard heeft het paard tijd nodig om dit te leren begrijpen. Dus niet alleen na de handeling laten rusten, ontspannen en laten beklijven, maar ook in de handeling je paard de tijd geven om je nieuwe vraag te beantwoorden.

 

 

 

Geplaatst in Pardoes.