Hallo Peer

Peer is 100% Berberpaard. Hij is sinds 25 november bij ons en heeft alle looks en talenten voor de Academische ladder en voor Working Equitation. Hij is geboren op 1 juni 2010 en gefokt in Frankrijk op de fokkerij Des Ardents. Zijn echte naam is Adonis Des Ardents en hij staat ingeschreven bij het AFCB Association Francaise du Cheval Barbes stamboek in Frankrijk.

Peer heeft de eerste twee jaar van zijn jeugd in Frankrijk 24/7 in de groep van moeders en veulens doorgebracht. Daar heeft hij heerlijk op kunnen groeien en veel sociale vaardigheden eigen gemaakt. Ook heeft hij daar 2 volle Berber zonen verwekt :-).

Peer is  als 2 jarige bij het opheffen van de fokkerij Des Ardents verkocht naar België. De toenmalige eigenaresse kon door chronische ziekte helaas Peer niet houden. In november 2012 hebben wij Peer als 2,5 jarige gekocht.

Om te wennen aan zijn nieuwe omgeving, heeft Peer de 1e winter s’ nachts op stal en overdag in de wei doorgebracht. In die periode hebben we samen kennis kunnen maken en wat basic oefeningen gedaan zoals poetsen op de wasplaats, voetjes wassen, braaf meelopen e.d. We hebben ook veel samen de Marienwaerdt verkent, ik op de fiets en Peer aan de hand meedraven en wandelen.

Vanaf zijn derde is hij opnieuw terug gegaan in een 24/7 buitengroep. Dit was een gemengde groep met ruinen, merries, jonge en oudere paarden. Een goede samenstelling waarin een jong paard veel sociale vaardigheden op kan doen.

Dat jaar, vanaf zijn derde, ben ik ook begonnen met het werk aan de hand en het longeren. De focus lag voornamelijk op LVO op de volte en werken aan rust en regelmaat in zijn tempo. Peer had een zware onderhals zoals veel jonge ruinen/hengsten hebben en een korte rug. Zijn beweging had wel wat weg van een hert. Hoofd hoog, hals naar voren en heel veel stuwing vanuit de achterhand.

De winters nam ik hem mee naar huis, om onze twee shetlanders Rinke en Oberon gezelschap te houden. We hadden destijds een mooie dubbele stal met grote overkapping en een fijne zandpaddock met uitloop van 1000m2 waar hij de winter prettig door kon brengen en mentaal uit kon drijven. Dit soort paardjes heeft dat nodig, want ze bieden al snel te veel aan in het werk. In de winter deden we het heel rustig aan,  beiden op de energiespaarstand.

Hopenlijk heeft hij in zijn jeugd zo een goede fysieke en mentale start gemaakt.

Geplaatst in Peer.