Parelli Peer

Samen met Peer heb ik tijdens een Parelli Get Started workshop onder leiding van Anouk Dahrs Parelli 2* kennis gemaakt met de 7 games van Parelli. Dit concept was voor Peer niet echt nieuw, althans hij heeft kennis gemaakt met de humane variant. Peer speelt van voorjaar t/m najaar dagelijks de 7 games met zijn groepsgenoten in de bachelorgroep waar hij in leeft.

Rangorde   Door middel van het concept de 7 games wordt de rangorde in de groep bepaald.  Kom je als winnaar uit de games, dan is het lekkerste graasstukje, het fijnste schaduwplekje, het beste rustplaatsje voor jou die dag. Echter daarmee ben je ook aangesteld als leider van de groep en heb je de taak om de groep te beschermen tegen onheil van buitenaf.

Pat Parelli heeft de 7 methoden van rangorde bepalen tussen de paarden vertaalt naar de 7 games die wij met ons paard kunnen spelen. In deze 7 games leer je de paardentaal toepassen. Dit is een methode om de band met je paard te versterken door hun taal te spreken. Het is niet mogelijk om het paard de taal van mensen te leren.

Rechtichten en Parelli  Ook tijdens een Parelli workshop kun je rekening houden met de concepten die we hanteren binnen het Rechtrichten van paarden. Het draaien om de voorhand en achterhand bijvoorbeeld, is belastend voor het been vast aan de grond. Tevens is het belangrijk om na de goed afgesloten oefening het paard te laten rusten, zodat hij de tijd krijgt om dat wat zojuist geleerd is te laten beklijven.

Assuming    Peer deed weer zijn uiterste best en was een voorbeeldige leerling. Zijn grootste valkuil is ‘assuming’. Hij gaat op eigen houtje door in de oefening met heel veel (extra) inzet waardoor het eigenlijk een beetje fout gaat. Hij moet leren op de hulp te wachten. En in de ‘figuring out’ state blijven, waarin hij blijft zoeken naar mijn bedoeling. Peer is ook zeer oplossend gericht, hij puzzelt de stukjes aan elkaar tot een goede uitvoering. Zo combineerde hij de ‘ driving game’ waarbij hij aan een lange leadrope zijwaarts langs de bakrand moest lopen, met een keurige schouderbinnenwaarts die hij al kent van het rechtrichten. Slimmert.

http://www.parelli.com/the-seven-games.html

Geplaatst in Peer.