working equitation

werkend paardrijden

 

Working equitation is ontstaan in de zuidelijke landen van Europa. De paarden werden o.a. ingezet bij het koeiendrijven. Je kunt je voorstellen dat er tijdens het koeiendrijven hekken open en gesloten moesten worden, bruggen over gestoken of hindernissen genomen om de kudde bij elkaar te houden. Om dit goed te kunnen doen had je een makkelijk wendbaar en snel paard nodig. Uit die werkzaamheden ontstonden behendigheidswedstrijden.

De basis van een working equitation paard is dressuur. AR/rechtrichten in combinatie met WE is de ultieme methode om je paard dressuurmatig op te leiden. Behalve dat paarden het ontzettend leuk vinden, gaan ze ook zelf meedenken. Het is namelijk makkelijker om de galop te wisselen als je een acht moet maken om 2 tonnen, dan dat je in contragalop om de ton heen gaat. Het galopperen door een kraal is makkelijker in verzameling, een slalom maken kan het beste met galopwissels.

WE helpt je het paard de oefeningen te laten begrijpen, omdat bijvoorbeeld een galopwissel of verzameling in het parcours een functie heeft. Galopwissels en een goede verzameling kan nog een ‘ver van je bed’ oefening zijn, maar ook oefeningen zoals stilstaan bij de bel, achteruit tussen 2 balkjes of een sprongetje maken over een balkje, zijn voor beginners heel haalbaar en de afwisseling is voor je paard ontzettend leuk.

Bij HH Academy worden een paar keer per jaar jonge koeien ingezet voor de WE oefeningen. Paarden vinden het heel spannend, maar je merkt dat ze ook stoer worden van het werk. De koeien vinden het natuurlijk iets minder leuk, maar daar wordt wel rekening mee gehouden er wordt heel rustig aan gedaan.